Clasa a III-a C

Data: 21 decembrie 2016

PROFESOR ÎNV. PRIMAR MITU VASILICA                                                                             

ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GRIGORE MOISIL” NĂVODARI

 

Pentru majoritatea dintre noi, sărbătorile de iarnă reprezinta o perioadă a bucuriei, a revederii celor dragi și a întoarcerii către cele sfinte. Un motiv în plus pentru care ne place această perioadă a anului îl reprezintă mulțimea de tradiții de Crăciun din România, care dau Sărbătorii Nașterii Domnului un farmec aparte. Sărbătoarea Crăciunului este şi sărbătoarea colindelor străbune care ne îndeamnă să păstrăm credinţa părinţilor, moşilor şi strămoşilor noştri. Colindele ne aduc în suflet frumuseţea copilăriei, cu toate sentimentele trăite atunci, când noi eram colindătorii. Prin colinde se îmbogăţeşte orizontul spiritual al copiilor, se dezvoltă gândirea, capacitatea de memorare, se dezvoltă ritmul şi auzul muzical, se adâncesc sentimentele de preţuire pentru datinile româneşti. Colindele nasc în sufletele curate ale copiilor nespusă iubire pentru Fiul lui Dumnezeu, având un rol important în formarea lor religioasă.

În fiecare an, de Crăciun organizez cu elevii mei, serbarea închinată nașterii Mântuitorului. Anul acesta le-am propus elevilor și părinților punerea în scenă a unei piese de teatru, în versuri, care să rememoreze miracolul de acum 2000 de ani. Prin unirea forțelor părinților, rudelor, copiilor, am reușit realizarea unui decor deosebit în sala amfiteatru a școlii noastre și a unor costume deosebite. Copiii au învățat foarte repede rolurile și au intrat atât de natural în atmosfera timpurilor rememorate, încât la final părinții au afirmat „că parcă au fost niște oameni mari în miniatură și că piesa ar fi meritat prezentată pe o scenă adevărată”.

Îmbrăcați în costumele specifice, copiii au înterpretat  istoria nașterii pruncului Isus, conform poveștii biblice. În noaptea sfântă, Maria și Iosif călătoresc din Nazaret la Bethleem, căutând adăpost pentru ca Sfânta Fecioară să îl aducă pe lume pe pruncul Isus. Negăsind o casă primitoare, Maria și Iosif ajung într-un grajd amărât, unde, în fân uscat și încălzit doar de suflarea vitelor, Fecioara îl naște pe Isus. Primii care află vestea și ajung la staul sunt păstorii, urmați de magii din Orient călăuziți de steaua vestitoare. Magii aduc daruri – aur, smirnă și tămâie – și sunt primii care se închină micului Isus. Aflând de nașterea Mântuitorului care-i amenința regalitatea, Irod dă poruncă să fie uciși toți copiii din Bethleem, în vârstă de până la trei ani. Îngerul duce pe Iosif și Maria, împreună cu pruncul, într-un loc îndepărtat pentru a nu fi găsit de Irod.

La finalul scenetei, copiii i-au colindat pe părinți, iar aceștia i-au răsplătit cu covrigi, ca în fiecare an. Conform tradiției copiii au primit al patrulea globuleț, pe care îl vor atârna în pomul de iarnă, alături de celelalte globulețe primite în anii precedenți.

Serbările copiilor încântă şi impresionează prin farmecul şi prospeţimea lor, prin inocenţa şi candoarea protagoniştilor, prin neîntrecuta spontaneitate şi sinceritate, prin ingeniozitatea, naturaleţea şi firescul comportamentului lor scenic.

 

 

Leave a Comment