MINORITATEA RUSĂ

Încă din anul 2010, în Școala ,,Grigore Moisil ,, se desfăşoară cursuri de limbă rusă. Aceste cursuri au loc în fiecare sâmbătă în incinta şcolii. Participanţii sunt de etnie rusi-lipoveni. Acest proiect vrea în primul rând să încurajeze fiecare rus lipovean să-şi păstreze originea pentru că mulţi dintre ei nu cunosc nici limba si nici tradiţiile. Cu ajutorul doamnei director Mangri Ligia, care s-a implicat cu toate resursele, și cu ajutorul doamnei profesoare Bîrlădeanu Liliana aceste cursuri au devenit o adevărată comoară pentru cei care au dorit să nu uite niciodată cine sunt.

MINORITATEA TURCO-TĂTARĂ

Școala Generala din Umurbey a semnat un acord de înfrățire cu Școală Generala Grigore Moisil din Năvodari . Pe perioada acestei colaborări, aproximativ 20 de elevi din Năvodari și de la școala înfrățită, au  vizitat orașul Umurbey și Năvodari deopotrivă. Copiii români au  locuit la familiile turce pentru o mai buna colaborare și înțelegere, dar și pentru a cunoaște mai bine obiceiurile acestora. Faptul că, pentru câteva zile, au locuit împreună, i-a făcut pe elevi sa se împrietenească și să-i cunoască mai bine pe aceștia. Casa de Cultura din Umurbey, renumită în Turcia pentru obiectele de artizanat confecționate manual, a desfășurat proiecte comune cu cea din Năvodari. Principalul scop al proiectelor centrelor culturale din cele doua orașe înfrățite a fost derularea unor activități menite sa aducă la cunoștință cetățenilor obiceiurile și tradițiile românești și turcești.

MINORITATEA RROMĂ

Elevii de etnie rromă din școala noastră au fost implicați în diferite proiecte pentru prevenirea abandonului școlar.

Le enumerăm aici pe cele mai importante:

  • PROIECT VISE – Valorizarea Inovaţiei în Suportul Educaţional – Centre de Educaţie şi Producţie Media pentru Prevenirea Abandonului Şcolar

           Beneficiar: Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, 

          Contract POSDRU/23/2.2/G/20267

http://www.isjcta.ro/?s=proiect+vise

http://www.gazetadenavodari.ro/programul-privind-abandonul-scolar-un-real-succes-pentru-orasul-navodari/

 

  • ,,Partecom” Proiect cofinanțat din Fondul  Social European
  •  ,,Alege școala-Proiect cofinanțat din Fondul Social european

 

MINORITATEA AROMÂNĂ 

 

Recunoscând importanţa cunoaşterii valorii umane a fiecaruia dintre noi,costientizand originalitatea si semnificatia integritatii, a păstrării şi transmiterii tradiţiilor specifice fiecariu popor,

Şcoala cu clasele I-VIII “Grigore Moisil” Navodari – Romania, reprezentată prin director, profesor Mangri Ligia Elena si profesor Gheorghita Luminita,Responsabil proiecte educationale si programe europene şi  Şcoala OU”Nikola Karev” Krusevo – Macedonia, reprezentată prin director, prof.Niko Choneski si profesor Agapi Chunkoska, convin să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, în domeniul educării copiilor în spiritul valorilor morale si a educatiei ecologice,pentru derularea proiectului ”CULTURǍ ŞI TRADIŢII”.

Leave a Comment