LA MULȚI ANI, DOBROGEA! LA MULȚI ANI, DOBROGENI! 

14 NOIEMBRIE 1878- 14 NOIEMBRIE 2023

145 DE ANI DE LA REVENIREA DOBROGEI  LA PATRIA MAMĂ
Școala  Gimnazială ,, Grigore Moisil” Năvodari  a sărbătorit pe 14 noiembrie 2023,  Ziua Dobrogei- împlinirea a 145 ani de când Dobrogea s-a unit cu patria-mamă.
Director, profesor Ligia Elena Mangri: „Pentru că ne dorim ca mesajul nostru la 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea să fie unul de suflet, am organizat activități prin intermediul cărora elevii,  părinții și cadrele didactice  să scoată în evidență tot ce are mai frumos ținutul dobrogean, acest mozaic de culturi, tradiții și obiceiuri:
–  Expoziții de obiecte și costume tradiționale cu tema” Colțul dobrogean”;
– Activitați diverse la nivelul fiecărei clase;
– Proiecții foto-video de materiale istorice;
– Expoziții gastronomice.
Vă mulțumim tuturor celor care ați participat  la eveniment alături de noi!”

 

 

 

 

15 ianuarie 2023 – ZIUA CULTURII NAȚIONALE

15 ianuarie este o zi cu dublă semnificație pentru cultura română: Ziua Culturii Naționale și 173 de ani de la nașterea poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Mihai Eminescu, „cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”, cum l-a numit criticul literar George Călinescu, ajunge la inimile tuturor celor care îl omagiază. Are cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul”, și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri. Nu este român care să nu fi învățat măcar o poezie de Eminescu sau vreun îndrăgostit care nu a putut alege vreun poem al poetului, pe care să-l recite iubitei.

Pe lângă „Luceafărul”, printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Glossă”, „Sara pe deal”, „Mai am un singur dor” sau „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, dar și altele care, cu siguranță, au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai. „Într-un fel, Eminescu e sfântul prea curat al versului românesc.” – așa cum afirma scriitorul Tudor Arghezi.

Scurt istoric

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Hegel.

A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.

A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

(surse: www.rador.ro; ww.agerpress.ro; www.alba24.ro)

Scoala  noastră a  organizat activități dedicate  acestui eveniment, atât in carul scolii cat si la nivel de comunitate.  Activitatea s-a desfășurat la CENTRUL EXPOZIȚIONAL NAVODARI. Coordonatori, prof. Silviu Dumitrașcu, Corina Craiu, Mihaela Bretea, Cornelia David, Ramona Mîndreanu, Cătălina Onea, Vasilica Mitu. Activitățile pot fi urmărite aici 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=717181423267395&set=pcb.717181806600690

https://www.facebook.com/profile.php?id=100049266320664

 

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

 

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabieia Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici:

Printre personalitățile care au avut contribuții importante la participarea României la război și la realizarea Marii Uniri a fost regele Ferdinand, care a achiesat la împroprietărirea țăranilor români și la introducerea votului universal. Regele a refuzat să promulge Pacea de la Buftea, ceea ce a făcut posibilă participarea României pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de după Primul Război Mondial. Regina Maria a animat munca de ajutorare a răniților, fiind nelipsită din focarele de epidemie și din tranșee. După război a călătorit la Paris, unde a intervenit pe lângă personalitățile politice occidentale pentru recunoașterea unirii. Chiar și în momentele în care nu a fost la guvernare, liderul liberal Ionel Brătianu a influențat decisiv desfășurările politice.

Încheiată de facto la 1 decembrie 1918, odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în iunie 1940 ultimatumul declarat, în conivență cu Germania nazistă, care a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum și Bulgariei.

(sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Unire)

Dând click pe link-urile de mai jos, puteți admira lucrările elevilor noștri.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, copil, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi interior

https://www.facebook.com/profile.php?id=100049266320664

https://fb.watch/hkMa2bMMoN/

 

 

14 NOIEMBRIE 1878- 14 NOIEMBRIE 2022

             144 DE ANI DE LA REVENIREA DOBROGEI  LA PATRIA MAMĂ

              Școala  Gimnaziala ,, Grigore Moisil” Năvodari  sărbătorește pe 14 noiembrie 2022,  Ziua Dobrogei- împlinirea a 144 ani de când Dobrogea s-a unit cu patria-mamă.

Pentru că ne dorim ca mesajul nostru la 144 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea să fie unul de suflet, organizăm activități prin intermediul cărora elevii,  părinții și cadrele didactice vor scoate în evidență tot ce are mai frumos ținutul dobrogean, acest mozaic de culturi, tradiții și obiceiuri.

Programul nostru:

-Activități diverse prin care elevii marchează la clasă Ziua Dobrogei.

Începând cu ora 11.30, în curtea școlii:

– Târg de plăcinte și mâncăruri tradiționale dobrogene preparate de elevii și părinții Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” (a opta ediție, evenimentul a devenit o tradiție  cu care ne mândrim);

–  Expoziție de obiecte și costume tradiționale” Colțul dobrogean”;

Vă mulțumim tuturor celor care ne sunteți alături!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100049266320664

Director,                                                                                    Director adjunct,

Prof. Ligia Elena Mangri                                                          Prof. Ion Angelica

 

ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII,2022

? Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide.
?Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.
?Lectura trebuie să facă parte din viețile noastre, deoarece cărțile reprezintă valoare morală și spirituală. „Să citim cărți bune este ca și cum am purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai lumii”, spunea Descartes.
Cărțile sunt calme și răbdătoare, nu trebuie decât să ne facem timp pentru ele!

163 DE ANI DE LA MICA UNIRE

               LA MULȚI ANI, UNIȚI ÎN CUGET ȘI SIMȚIRE!

*Mica Unire*
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 103 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională a României. În toată țara, dar și în diaspora sunt organizate astăzi manifestări patriotice și parade militare.

Marea Unire de la 1918

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
Glorie veșnică eroilor care au luptat pentru patrie!

https://www.facebook.com/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

LA MULȚI ANI, DOBROGEA! LA MULȚI ANI, DOBROGENI!

143 DE ANI DE LA REVENIREA DOBROGEI LA PATRIA MAMĂ!

Dobrogea, văzută prin ochii copiilor!
De Ziua Dobrogei, serbată la 14 noiembrie, elevii Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil,, Năvodari au desfașurat activități dedicate.
La mulți ani, tuturor celor care fac parte din mozaicul de etnii și culturi, care în cei 143 de ani de ani au trăit, în bună pace și înțelegere, pe aceste meleaguri binecuvântate!
***
România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

STIMAȚI PĂRINȚI,

Misiunea noastră nu e deloc simplă acum în plină pandemie, însă ceea ce ne însuflețește e spiritul de echipă. Acum, când unii cred că școala nu mai este un far călăuzitor prin viață, când lumea în care trăim dezvoltă şi încurajează valori răsturnate, noi, profesorii, insistăm să plantăm în sufletul elevilor noștri sămânța roditoare a respectului, egalității, solidarității, libertății, sub toate formele ei. Credem cu tărie că școala, chiar si on-line, poate și trebuie să fie temelia formării copiilor noștri.

Ne dorim ca părinții să vadă în noi un prieten, un colaborator, un sprijin, o a doua familie. Trebuie să recunoaștem cu toții beneficiile colaborării școală-familie in educația copiilor. De aceea, în școala noastră, ne bazăm pe sprijinul părinților și desfășuram o multitudine de activități în parteneriat cu aceștia.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape! Respectăm efortul dumneavoastră și apreciem timpul pe care îl dedicați școlii și copiilor dumneavoastră.

Echipa managerială a Școlii Gimnaziale Grigore Moisil, alături de colectivul cadrelor didactice,  va dorește

Sărbători fericite!

Aseara-n sat n-au rasunat                   

Colindele ca alta dat’,

Însă speranța-n noi rămâne,

Ca poate anul care vine

Va fi mai bun, mai liniștit

Cum fiecare ne-am dorit!

S-aveți iubire-n casa

Si înțelegere-n toate

Va fie viața plină

De pace și sănătate!

 

Director, prof.Mangri Ligia-Elena                                                            Director adj.,prof.Ion Angelica


Împlinirea a 102 ani de la Marea Unire din 1918 a fost marcată în acest an de elevii din ciclul primar si gimnazial al Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil, Năvodari printr- o serie activități on-line.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabieia Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici:

Printre personalitățile care au avut contribuții importante la participarea României la război și la realizarea Marii Uniri a fost regele Ferdinand, care a achiesat la împroprietărirea țăranilor români și la introducerea votului universal. Regele a refuzat să promulge Pacea de la Buftea, ceea ce a făcut posibilă participarea României pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de după Primul Război Mondial. Regina Maria a animat munca de ajutorare a răniților, fiind nelipsită din focarele de epidemie și din tranșee. După război a călătorit la Paris, unde a intervenit pe lângă personalitățile politice occidentale pentru recunoașterea unirii. Chiar și în momentele în care nu a fost la guvernare, liderul liberal Ionel Brătianu a influențat decisiv desfășurările politice.

Încheiată de facto la 1 decembrie 1918, odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în iunie 1940 ultimatumul declarat, în conivență cu Germania nazistă, care a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum și Bulgariei.

(sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Unire)

Dând click pe link-urile de mai jos, puteți admira lucrările elevilor noștri.

https://www.facebook.com/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203/

https://sites.google.com/gmoisilnavodari.ro/marea-unire-din-1918/centenarul-marii-uniri-parade-militare-%C8%99i-ceremonii-%C3%AEn-alba-iulia-bucuresfbclid=IwAR0E8pilirDAGlRF7hROBRr2urKoXVGLAuY9MBNRiLWR3Io9eJvCZ2bza3Y&pli=1&authuser=1

https://sites.google.com/gmoisilnavodari.ro/romania-in-epoca-moderna-si-ma/home?fbclid=IwAR2knczGLDFIiriOfMoV1mjWGgcfTzI-asiIEwFgTPPzaeXgEZNx4vRh7HY&pli=1&authuser=1

https://sites.google.com/gmoisilnavodari.ro/marea-unire-din-1918/alte-informatii-despre-marea-unire?fbclid=IwAR2I_JL7uQ6shE6qiwQtlv0nGGjWYtvAX8FkbCr_OgT4pkhgEvgdZ10lYEA&pli=1&authuser=1

https://sites.google.com/gmoisilnavodari.ro/bogdanandrei/home?fbclid=IwAR01iyat8DHfoLe_0S708ARGay5MlLirpvEcr5FXfe7GqXNLjN-6-jis6As

https://www.facebook.com/286200281429203/videos/393728355309367

 


14 NOIEMBRIE, 2020

ZIUA DOBROGEI

Elevii de gimnaziu de la Şcoala „Grigore Moisil” din Năvodari au desfăşurat, la sfârşitul acestei săptămâni, activităţi dedicate Zilei Dobrogei. Aceştia au organizat expoziţii virtuale de lucrări plastice, concursuri de preparate gastronomice specifice Dobrogei, un concurs de purtare a costumului popular, o sesiune de lecturi istorice şi un concurs de editare video de mini-documentare pe teme istorice.

Pentru ca elevii să nu fie afectaţi de restricţiile momentului, coordonatorii activităţilor, prof. Sabina Păun şi prof. Carmen Secară, au găsit variante inedite de a marca online cei 142 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.

De asemenea, elevii din clasele primare, au participat la activitatea „Dobrogea, văzută prin ochi de copil!”. Şcolarii au urmărit filme istorice şi materiale video cu cetăţile antice dobrogene, au desenat, au realizat colaje, au făcut poze în costum popular.

https://www.facebook.com/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203


CENTENARUL  MARII  UNIRI, 2018

 

”Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabieia Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici:

Marea Unire este legată inexorabil de personalitățile regelui Ferdinandreginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu. Încheiată la 1 decembrie 1918, odată cu unirea Transilvaniei, recunoașterea diplomatică a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esențial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în iunie 1940 ultimatumulcare a pus în acțiune dezmembrarea României Mari în profitul Uniunii Sovietice, Bulgariei și Ungariei.

Noua întindere a statutului și noua structură socio-economică au produs schimbări fundamentale ale sistemului politic. Din cele două partide mari ale Vechiului Regat a supraviețuit doar Partidul Național Liberal, căruia în perioada interbelică i s-a opus Partidul Național Țărănesc, condus de Iuliu Maniu. Viața culturală a cunoscut o perioadă de efervescență fără precedent, manifestată în artă și știință.

Din câștigurile teritoriale ale anului 1919, doar Transilvania și Bucovina de Sud au rămas României după cel de-al Doilea Război Mondial. Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței au fost încorporate URSS, iar Cadrilaterul a rămas Bulgariei.”(https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Unire)

Școala gimnazială Grigore Moisil, a organizat cu ocazia acestui eveniment, numeroase activitati:

 

 

https://www.facebook.com/286200281429203/videos/1938518786268812/

https://www.facebook.com/286200281429203/videos/1961279163939021/

https://www.facebook.com/286200281429203/videos/510870589410195/?epa=SEARCH_BOX&jazoest=26510012056105117121821148157558956457499739712010769120119104899070657198122111837410457768475657854656665586510011910610310881574910166851181209811489796711111080511184811510386579748878498751227412212210956688411173119

 


Ziua Dobrogei

14 NOIEMBRIE 1878- 14 NOIEMBRIE 2018

140 DE ANI DE LA REVENIREA DOBROGEI  LA PATRIA MAMĂ

 

Școala  Gimnaziala ,, Grigore Moisil” Năvodari  a sărbătorit astăzi, 14 noiembrie 2018,  Ziua Dobrogei- împlinirea a 140 ani de când Dobrogea s-a unit cu patria-mamă.

Pentru că ne-am dorit ca mesajul nostru la 140 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea să fie unul de suflet, am organizat activități prin intermediul cărora elevii,  părinții și cadrele didactice au scos în evidență tot ce are mai frumos ținutul dobrogean, acest mozaic de culturi, tradiții și obiceiuri.

Programul nostru:

Începând cu ora 11.00, la Sala Sporturilor din Năvodari:

– Târg de plăcinte și mâncăruri tradiționale dobrogene preparate de elevii și părinții Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” (a șasea ediție, evenimentul a devenit o tradiție  cu care ne mândrim);

–  Program de dansuri și cântece ale etniilor dobrogene prezentate de Grupul Vocal al școlii „Grigore Moisil” coordonat de prof. Vasilica Mitu ;

–  Expoziție de obiecte și costume tradiționale” Colțul dobrogean”;

–  Parada costumelor populare

-Expoziție de pictură și lucrări tematice.

 

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături!

 

Director,                                                                                    Director adjunct,

Prof. Ligia Elena Mangri                                                          Prof. Ion Angelica

 

ACCESEAZA    ALBUMUL  FOTO   AICI:

https://www.facebook.com/pg/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203/photos/?tab=album&album_id=1863151243734091&__xts__%5

preloadergmoisil

DIALOG INTERETNIC- Unitate în diversitate

Grupul vocal al Școlii Gimnaziale„Grigore Moisil” – „FETELE DIN NAVODARI” a marcat evenimentul „DIALOG INTERETNIC- Unitate în diversitate”, împreună cu alte comunități din Dobrogea, la Casa de Cultură „Pontus Euxinus”.
22 mai 2018

 

http://www.tvlitoral.ro/obiceiuri-si-traditii-multiculturale-la-navodari/

preloadergmoisil

Ziua Dobrogei

Școala  Gimnaziala ,, Grigore Moisil” Năvodari  a sărbătorit astăzi, 14 noiembrie 2017, Ziua Dobrogei- împlinirea a 139 ani de când Dobrogea s-a unit cu patria mamă. Activitățile s-au  desfășurat după cum urmează:

  • luni, 13 noiembrie 2017, începând cu ora 16.00 în Sala Amfiteatru a școlii-  În cadrul proiectului “Dobrogea, cultură și civilizație” inițiat și coordonat de prof. Vasile Coman în colaborare cu profesorul și istoricul Costel Coroban, proiecția în format 3D, pentru elevii de gimanziu,  a unui film de 20 de minute, care reface viața în metropola antică Histria.
  • marți, 14 noiembrie, începând cu ora 11.00 la Casa de Cultură “Pontus Euxinus ”Năvodari- Program de dansuri și cântece ale etniilor dobrogene, expoziție de pictură și obiecte tradiționale, parada costumelor populare, Târg de plăcinte și mâncăruri tradiționale dobrogene preparate de elevii și părinții Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” (a cincea ediție, evenimentul a devenit o tradiție cu care școala noastră se mândrește). Evenimentele s-au desfășurat în prezența reprezentanților locali ai etniilor din Dobrogea și oficialităților politice și administrative năvodărene.

https://www.facebook.com/pg/CasaDeCulturaNavodari.PontusEuxinus/photos/?tab=album&album_id=2021179318114313

https://www.facebook.com/pg/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203/photos/?tab=album&album_id=1452966431419243

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături!

 

Director,                                                                                        Consilier imagine,

Prof. Ligia Mangri                                                                       Prof. Elena Calcan

 

preloadergmoisil  ACTIVITATE ÎN CADRUL PROIECTULUI ,,ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE ”

Dobrogea, înainte și după 1878

„Dobrogea, înainte și după 1878” a fost tema dezbătută azi la Școala Gimnaziala „Grigore Moisil” din Năvodari în cadrul proiectului școlar „Romania în sărbătoare”. Proiectul se va desfășura în școlile și liceele din județul Constanța, în două etape, pe parcursul anului școlar 2017-2018. Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă în urma Războiului de Independență (1878-2018), iar în al doilea semestru se vor desfășura activități specifice cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018). Un proiect al Arhiepiscopiei Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educațional, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre” .

Concursuri, dezbateri şi excursii

Proiectul include concursuri de fotografie, de desene şi eseuri. Potrivit organizatorilor, termenul de predare a materialelor este 15 decembrie, iar premierea, pentru fiecare secţiune în parte, va avea loc pe 23 ianuarie 2018. Pe lângă premiile în bani, elevii şi profesorii coordonatori vor primi diplome de participare, iar lucrările câştigătoare vor fi publicate în ediţiile print şi online ale revistei „Tomisul Ortodox”, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Concurenţii vor participa la excursii, la principalele obiective culturale din Dobrogea.

Organizatori ai proiectului sunt: Inspector Daniela Stan, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Prof. Chivu Dorina, director adj. Liceul Teoretic „Traian”, Constanța, Prof. Myrone Mirela, Liceul Teoretic „Traian”, Constanța, Prof. Gabriel Mitroi, Colegiul Tehnic Energetic, Constanța, și Ionuț Druche, Director Editura Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi au luat parte la dezbateri, alături de elevii și cadrele didactice ai școlii  Grigore Moisil,  invitații speciali ai proiectului : Inspector Daniela Stan, Inspectoratul Școlar Județean Constanța,Col. (r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, prof. religie Gabriel Mitroi, Colegiul Tehnic Energetic,  Ionuț Druche, director Editura Arhiepiscopiei Tomisului, preot paroh, Pătrașcu Adrian invitat ca reprezentant al bisericii partenere precum și gazdele acestui eveniment, prof.religie Ion Angelica și director, prof .Mangri Elena Ligia.

Sursa foto: Ionuț Druche, Director Editura Arhiepiscopiei Tomisului.

 

 

 

 

ACTIVITATE ÎN CADRUL PROIECTULUI ,,ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE ”-

DATINI ŞI OBICEIURI ROMÂNEŞTI ŞI INTERNAŢIONALE

preloadergmoisil

ZIUA DOBROGEI

Ziua de 14 noiembrie, numită şi Ziua Micii Uniri, are o semnificaţie specială pentru Dobrogea. Se împlinesc anul acesta 138 de ani de când, la 14 noiembrie 1878, după Războiul de Independenţă, Regele Carol I proclama revenirea Dobrogei la patria-mamă. Congresul de pace de la Berlin a recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei, iar trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

 

Școala Grigore Moisil din Năvodari reamintește dobrogenilor că, într-un spațiu geografic restrâns, este concentrată o diversitate interconfesională și etnică remarcabil de bogată: români, aromâni, turci, tătari, greci, italieni, lipoveni, bulgari, armeni, polonezi și mulți alții. Toți am făcut, din vremuri de demult uitate și până azi, ca acest loc să devină un reper cultural, social și economic al României.

 Manifestările au fost diverse şi au implicat toţi elevii şi cadrele didactice, precum şi părinţi şi membri ai comunității
locale.Întreaga manifestare este cuprinsă sub titlul” Unitate în diversitate” şi a cuprins: un târg de plăcinte
dobrogene( elevii claselor P-IV); o expoziţie cu imagini din Dobrogea de ieri şi de azi( cl. a VIII-a); Colţul dobrogean” expoziţie- concurs între clasele gimnaziale, bazat pe obiecte tradiţionale dobrogene, precum şi preparate culinare specifice etniilor conlocuitoare; „Hora dobrogeană” împreună cu reprezentanţii comunităţii locale şi elevii membri ai asociaţiei lipovenilor precum şi activitate desfăşurată în amfiteatrul şcolii, cu tema”Dobrogea- mozaic religios şi etnofolcloric”.

Acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa profesorilor de istorie, prof.Păun Sabina și prof.Secară Carmen şi s-a bucurat de îndrumarea direcţiunii şcolii- prof.Mangri Ligia și prof.Ion Angelica.

Pentru a comemora această diversitate, d-na prof. Bodeanu Elena a organizat împreună atât cu elevii școlii noastre cât și  cu  reprezentanții minorității  rușilor –lipoveni, o horă interetnică. Activitatea a avut loc în fața Primăriei Orașului Năvodari, la activitate fiind prezenți Primarul Orașului Năvodari–dl. Chelaru Florin și d-na viceprimar, Mară Liliana.

În cadrul festivităților de sărbătorire a Zilei Naționale a Dobrogei, micii școlari, alături de cadrele didactice și părinți au pregătit Târgul de plăcinte în foaierul Centrului Cultural Năvodari, iar elevii ciclului gimnazial au organizat, conform tradiției, expoziția concurs   Colțul Dobrogean.

15102059_10154650105264029_1305427456_o14886197_727987300687841_795973155_n

După prezentarea Colțului Dobrogean, la Amfiteatru s-a prezentat proiectul – Dobrogea, leagăn al diversității. Mozaic religios și etnofolcloric. Dl. Prof. Cristian Nicolcea a arătat aspecte generale ale istoriei spațiului dintre Dunăre și Mare, precum și conglomeratul religios și etnofolcloric al fiecărei minorități din spațiul sau. Atât imaginile, cat și cântecele tradiționale ale fiecărei etnii au zugrăvit identitatea culturală bogată, precum și tradițiile și obiceiurile acestora ce au contribuit la dezvoltarea poporului roman.

 

Ziua Dobrogei a fost marcată și la Năvodari

 

http://www.primaria-navodari.ro/cultura-sport

http://forum.isjcta.ro/index.php?topic=30003.0

https://www.facebook.com/CasaDeCulturaNavodari.PontusEuxinus/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 

preloadergmoisil

  1. Titlul activităţii: ”FESTIVALUL TOAMNEI”- FESTIVAL DE DANS ȘI MUZICĂ POPULARĂ
  2. Coordonatorul/rii activității: prof. înv. primar Mitu Vasilica
  3. Participanţi: apoximativ 120 de elevi de la clasele a II-a C, a II-a B, a II-a E, a IV-a C, a IV-a D părinții elevilor, elevul Ciobotaru Bogdan de la Șc. Populară de Artă
  4. Descrierea activităţii:

Elevii clasei a II-a C, au prezentat pe 8 NOIEMBRIE 2015 un program de cântece de muzică populară și dansuri populare românești. Grupul vocal al clasei format din 25 de elevi a interpretat melodiile ” Drag mi-e plaiul dobrogean”, ”Fetele de la Oltina”, eleva Roșca Ruxandra a interpretat melodia ”Trandafir roșu bătut”. Dansurile populare,au fost prezente printr-o horă și ”Brașoveanca”.

Grupul vocal al Școlii Grigore Moisil ”Fetele din Năvodari”, a interpretat un buchet de cântece populare dobrogene pregătite pentru Festivalul ”Mlădițe Dobrogene.

Activitatea a fost atractivă, elevii din clasele mici au aplaudat și au participat activ la programul artistic. Ritmurile muzicii populare i-au antrenat, aducându-le zâmbetul pe față. Costumele populare, purtate de artiști, au fost de asemenea o bucurie pentru ochii oricărui privitor.

Copiii au învățat că poporul român are muzică și dansuri populare deosebite. În viitor vor asculta cu mai multă plăcere melodii care fac parte din folclorul românesc, vor prețui costumul popular, pe care îl vor purta cu drag. Deasemeni vor dori să participe și ei la alte activități, în calitate de artiști, purtând mai departe tradițiile strămoșilor lor.

 

preloadergmoisil

Titlul activităţii:ZIUA DOBROGEI

 

preloadergmoisil

Titlul activităţii:  Dovleceii năzdrăvani

  • Cum s-a desfășurat proiectul?

În cadrul acestui proiect, elevii claselor I, a III-a A, a IV-a și a VII-a, in numar de aproximativ 100, au participat la un atelier de sculptat și pictat dovleci, îmbinând astfel creativitatea artistică cu tradiții românești și tradiții din spațiul Anglo-Saxon. În prima fază a proiectului, copiii au solicitat ajutorul adulților pentru a scupta dovlecii în condiții de siguranță. În cea de-a doua etapă, lucrând individual, în perechi și în echipe, ei au decorat dovleceii în mod creativ, original, folosindu-și imaginația zburdalnică. După decorarea dovleceilor și aprinderea lumânărelelor, copiii au realizat o expozitie la intrarea in scoala.

Cum s-au distrat copiii?

Copiii au așteptat cu nerăbdare această activitate. Ei s-au distrat copios sculptând și decorând dovlecii și apoi ascultând povești cu stafii. Au fost creativi, spontani și amuzanți.

Care sunt rezultatele?

Copiii au fost extrem de încântați de această activitate, pe care vor să o repete pe viitor. Știu să lucreze mai bine în echipă și să-și folosească creativitatea, imaginația și aptitudinile artistice în mod practic.