9 MAI 2024, ZIUA EUROPEI
LA MULȚI ANI!


https://gmoisilnavodari.ro/9-mai-ziua-europei/


23 APRILIE 2024- ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII




ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR STRĂINE
-PLURILINGVISM ȘI MULTICULTURALITATE-2023
Prima zi europeană a limbilor străine a fost sarbatorită pe 26 septembrie 2001, fiind unul dintre evenimentele centrale ale anului european al limbilor străine. După succesul acestei prime celebrări, organizate de Uniunea Europeana și de Consiliul Europei, Comitetul de ministri al Consiliului Europei a hotărât ca „Ziua europeana a limbilor străine” să fie sărbătorită în fiecare an, la data de 26 septembrie.
Elevii Școlii Gimnaziale “GRIGORE MOISIL” au marcat această zi prin diverse activități: prezentări power-point, desene pe astfalt, cântece și filmulețe. Astfel, ei au subliniat importanța plurilingvismului și multiculturalității și au promovat bogăția lingvistică și culturală din spațiul European.
9 Mai-2023
ZIUA EUROPEI

CU OCAZIA ZILELOR FRANCOFONIEI,
CORUL ȘCOLII „GRIGORE MOISIL” NĂVODARI A OBȚINUT
PREMIUL I
LA ECHOS FRANCOPHONES, EDIȚIA A IV-A


















5 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI











https://www.facebook.com/profile.php?id=100049266320664
1 OCTOMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII,
LA ȘCOALA „GRIGORE MOISIL” NĂVODARI

ZILELE FRANCOFONIEI
LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL NĂVODARI,2022

22 MARTIE 2022, ZIUA MONDIALĂ A APEI
21 MARTIE 2022, ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI




ZIUA PI,14 MARTIE 2022,
CEL MAI MISTERIOS NUMĂR DIN MATEMATICĂ




5 OCTOMBRIE 2018, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI
Elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au sărbătorit pe 5 octombrie 2018, “ Ziua Internaţională a Educației”, eveniment global marcat de milioane de oameni din peste 200 de ţări.
Cu această ocazie au avut loc activități culturale diverse la nivelul fiecarei clase, expoziții de pictură, ateliere de cercetare, s-au creat o serie de postere și panouri tematice dedicate evenimentului.
Cu bucurie și entuziasm, profesorii și elevii au marcat momentul aniversar dedicat educației printr-o acțiune comună, demnă de o zi atât de importantă: la nivelul întregii școli s-a oragnizat o donație de carte pentru dotarea bibliotecii Școlii Gimanziale Dorobanțu, județul Tulcea, instituție care, în luna august, a ars în întregime. Sesiunea de donație rămâne deschisă până pe data de 10 octombrie.
Le mulțumim pentru participare cadrelor didactice, elevilor și părinților care ne-au fost alături! Un sincer la mulți ani tuturor celor implicați în actul de educație!
Mai multe detalii urmarind linkul de mai jos:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1811394408909775&type=1&l=f441cf0afc
Educatorul este cel care deschide poarta, dar cel care are puterea să intre este elevul!(proverb chinezesc)
La mulți ani profesori, la mulți ani elevi! La mulți ani și cât mai buni, sistemului de învățământ din România!
Scurt istoric:
În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări.
Ziua Mondială a Educaţiei este cunoscută drept „World Teachers’ Day”, în engleză sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză.
UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora. Însă manifestările din această zi ţin să ne reamintească şi faptul că o educaţie de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.
În mai multe ţări, Zilele Profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare, exact pe 5 octombrie.
În 2018, de Ziua Educaţiei, se marchează 52 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966). Profesorii sunt indispensabili unei educaţii echitabile şi de calitate, astfel încât aceştia „trebuie să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, să fie motivaţi, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susţinuţi şi dotaţi cu resurse suficiente.
ZIUA EUROPEI, SĂRBĂTORITĂ LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL
Ziua de 9 Mai, zi cu tripla semnificatie în istorie, a fost marcată și de elevii Școalii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari . Ei au realizat afișe cu informatii despre eveniment și despre țările europene și au dorit să-si exprime bucuria că fac parte dintr- o Europă unită.
La mulți ani cu pace și bunăstare, Europa!
9 MAI, SĂRBĂTOAREA ANUALĂ A PĂCII ȘI UNITĂȚII ÎN EUROPA
Statele bătrânului continent marchează prin diverse evenimente pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman, în 1950, primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi.
În cadrul unui discurs istoric ţinut la Paris, pe 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa.
Schuman citea atunci în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-și alăture eforturile economice, punând piatra de temelie a unei federaţii europene.
9 MAI, ZIUA EUROPEI
„UNITATEA ÎN DIVERSITATE” EXISTĂ!
Cu ocazia ZILEI EUROPEI, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a ai Școlii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari au desfășurat în data de 9 mai 2018 activitatea “Europa, țara mea”. Gazda evenimentului a fost Casa de Cultură “Pontus Euxinus” Năvodari, acolo unde s-au reunit copii născuți peste tot în Europa. Unul dintre ei ne-a împărtășit povestea vieții familiei lui: 12 ani în Spania, un an în România, iar de la anul se vor întoarce în Spania. Alți elevi au împărtășit din experienta lor de viață în Italia sau Franța. Bătrânul continent adună atatea povești impresionante și pline de învățătură!
In prima parte a activității, participanții au dezlegat rebusuri și au facut puzzle-uri despre istoria UE, pentru ca apoi să sărbătorească diversitatea prin dansuri multietnice românești, turcești, aromâne. Cu toții au plecat mai îmbogățiți cultural și spiritual, eliberați de puterea muzicii și a dansului, căci „Unitatea in diversitate” există!
SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII- VACCINURILE SUNT BENEFICE
În perioada 23-29 aprilie 2018 în Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil,, s-a desfășurat ,,SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII,, .Sub acest titlu au avut loc o serie de activități de promovare și informare asupra beneficiilor vaccinării copiilor.
Au fost afișate la loc vizibil materiale informative despre beneficiile vaccinării și despre consecincele grave ce pot apărea ca urmare a nevaccinării copiilor împotriva unor boli grave.
În ziua de 25 aprilie împreună cu asistentul medical al școlii s-au desfășurat acțiuni de informare a elevilor.În amfiteatrul școlii au fost prezenți aproximativ 100 de elevi de clasa a IV-a și a III-a care au ascultat cu interes explicațiile doamnei asistent Șandru Gabriela , au vizionat filmulețe de informare , mărturii ale unor persoane publice cu privire la experiențele traumatizante prin care au trecut în urma unor boli grave datorate nevaccinării. Doamna asistentă a mai susținut două ședințe și in sălile de clasă ale elevilor de clasa a IV care nu au fost în amfitearu.
În ziua de 26 aprilie doamna doctor Ciocea Laura , medic școlar, a susținut o altă sesiune de informare pentru elevii de gimnaziu. Pe lângă materialele informative d-na doctor le-a povestit de fiecare vaccin pe care ei îl fac din prima zi de viață , specificând perioda optimă pt.a face vaccinul și beneficiciile fiecăruia.
Tot în această săptămână doamna profesor de biologie Curpăn Daniela , a vorbit la orele de biologie despre beneficiile vaccinării și cum sunt ele obținute.
Responsabili ,
Profesorii:Șerban Adriana și Ion Angelica
Pentru mai multe detalii deschideti vaccinare
20 MARTIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI
Ziua Internațională a Francofoniei, un bun prilej pentru elevii Școlii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari să se remarce în cadrul proiectului “Echos francophones”. Felicitări FLAVIA NĂSTURAȘ, premiul I cu desenul “La ville de Paris”. Secțiunea spectacol-concurs ne-a adus încă o distincție. Elevii noștri au prezentat două piese muzicale: “Jean Petit qui danse” și „Je t aime”. Prestația copiilor a fost apreciată de juriu și suntem fericiții câștigători ai premiului al III-lea cu cântecul “Jean Petit qui danse”. Felicitări: AMALIA AIFTODOAIE, BAGIA ARIANA, MOCANU MINODORA, MOISE RAUL, NĂSTURAȘ FLAVIA, BORISOV CRISTINA, ALBU OCTAVIAN. Elevii sunt coordonați de prof. Adriana Pătrașcu.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1573224859393399&id=286200281429203
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ
Elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au sărbătorit pe 1 februarie 2018, “ Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, eveniment global marcat de milioane de oameni din peste 100 de ţări.
Cu această ocazie au avut loc sesiuni de lectură la nivelul claselor primare și gimnaziale dar și activități comune la Bibiloteca Orășenească “Pontus Euxinus” Năvodari. Cu bucurie și entuziasm, profesorii și elevii au marcat momentul citind împreună texte în limba română, italiană, spaniolă și rusă, au reconstituit, din puzzle, citate celebre despre bucuria lecturii, au luat parte la jocuri lingvistice interactive și au creat o serie de postere și panouri tematice dedicate evenimentului.
Parteneri în organizarea activității: prof. de limba franceză, Adriana Pătrașcu, prof. Luiza Popescu, prof. Elena Calcan, prof. Diana Adam, prof. Georgeta Muscoi de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, prof. Ligia Mangri, director Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, prof. Angelica Ion, dir. adj. Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, bibliotecar Gabriela Roșca, Bibiloteca Orășenească “Pontus Euxinus” Năvodari .
Le mulțumim pentru participare tuturor celor care ne-au fost alături!
FIŞA DE ACTIVITATE EXTRACURRICULARA zici
Fotografii de la activități- aici
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1525365510846001&id=286200281429203
Proiect educațional înv. primar
Petrecere de Halloween
Argument:
Activitatea extracurriculară este parte integranta a demersului didactic, venind sa definească sfera educatională prin proiecte, grupuri țintă, parteneriate, finanțări, obiective clar definite, evaluări și diseminări ale informațiilor, menite sa contureze profilurile culturale ale preșcolarilor, să deschidă porți spre educația permanenta. Dimensiunea europeana a învățământului romanesc, presupune o disponibilitate și o mobilitate crescuta a cadrului didactic, o ancorare realista în contextul economic actual, în centrarea întregii sale activități pe elevul de azi. La vârsta aceasta, copiii sunt foarte receptivi la ce li se arata cu ajutorul imaginilor sau a substitutelor (prezenta concretului în orice tip de activitate este absolut indispensabilă). Rolul învățătoarei (dar și al familiei) este acela de a oferi în mod gradat și în acord cu particularitățile de vârsta, cunoștințe necesare care motivează conduitele și normele eco-civice, sa creeze și sa organizeze activități educative stimulative. Cetățeanul de maine, parte integranta a unei comunități locale, naționale dar și europene. Întrucât nu putem stăvili progresul și avalanșa de informație caracteristica evoluției societății umane și secolului în care trăim,este necesar ca informațiile noi sa fie asimilate corespunzător,ducând la formarea armonioasa a personalității elevilor. In acest sens am propus elevilor activitatea extracurriculara „PETRECERE DE HALLOWEEN” care intenționează sa înlăture prejudecata ca Halloween este o sărbătoare americana si ca nu se încadrează in peisajul cultural romanesc. Superstițiile se regăsesc în orice cadru cultural , în variate forme.Pentru a combate pericolul imitației și asimilării greșite a formelor fără fond,ne-am propus sa acordam atenție acestui eveniment,stimulând capacitățile creative ,intelectuale și afective ale elevilor prin diferite activități.
Scopul proiectului:
Activitatea are drept scop înțelegerea adecvata a semnificației sărbătorii de Halloween, o sărbătoare controversata în spațiul tradițional și cultural romanesc.
Obiective specifice:
- Dobândirea de către școlari, de cunoștințe cu privire la originea sărbătorii de Halloween; vechi legende, simboluri, culori, tradiții și obiceiuri ale copiilor, costumații, jocuri și cântece specifice;
- Aplicarea cunoştinţelor dobândite la orele de limba engleză, prin interpretarea de poezii şi cântece de Halloween;
- Folosirea imaginaţiei copiilor, în crearea de decoruri specifice sărbătorii şi costumelor de carnaval;
- Stimularea spiritului de competiţie, prin participarea la jocuri şi concursuri;
Durata de desfăşurare: 3 ore
Grup ţintă: scolarii claselor pregatitoare de la Scoala Gimnaziala Grigore Moisil
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1437341052981781&id=286200281429203
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1437341052981781&id=286200281429203
Coordonatori:
Prof. Adam Diana
Prof.Mita Mariana
Prof. Calcan Elena
Prof . Șandru Elena
Bal de Halloween
la Școala Gimnazialǎ ,,Grigore Moisil ‚Nǎvodari
Aşa cum este tradiția elevii din clasele mai mari organizeazǎ pentru cei mai mici o searǎ plinǎ de surprize de Halloween. Anul acesta clasa a VII-a B a fǎcut tot ce era necesar pentru a ieşi o petrecere reuşitǎ.
Elevii au defilat ȋn costume astfel transformându-se pentru câteva ore ȋn vampiri, vrǎjitoare, creaturi fantastice sau mumii. Nu au lipsit jocurile specifice pentru aceastǎ ocazie:
-bobbing apples
-cake eating competition .
Fericiții câştigǎtori au primit premii cumpǎrate cu drag de colegele lor Mihaela Bretea, Lǎban Mihaela, Oaşe Alexandra care au reşit sǎ aducǎ zâmbetetul pe fața celor aleşi.
Toți cei prezenți au fost invitați la dans , D.J.-ul Panait Alexandru a mulțumit toatǎ mulțimea alegând mai multe stiluri de muzicǎ.
Nistor Darius a verificat cu grijǎ la intrare ca fiecare sǎ aibǎ invitație pentru a se asigura cǎ nu vor exista incidente.
Premii
,,Merele şugubețe’’ Locul I – Brǎdeanu Ṣtefan VB
Locul II- Ghenciulescu Robert VB
Locul III- Cheşcǎ Nicu
,,Prǎjitura buclucaşǎ’’ Locul I – Asan Aidan
Locul II- Dragnea Ana
Locul III- Machidon Gabriela
Miss şi Mister Halloween –Oaşe Luiza şi Enoiu Andrei .
Profesori participanți: Bretea Mihaela, Stanciu Diana, Ivǎnescu Simona ,Pǎtraşcu Claudia, Bârnat Lavinia.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI
LA ȘCOALA
“GRIGORE MOISIL”
Aniversând Ziua Educației, beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii și elevii Școlii Generale „Grigore Moisil”, coordonați de d-nele profesoare Corina Craiu, Mihaela Bretea și Adriana Pătrașcu au oferit locuitorilor orașului, și mari și mici, în dar o carte „călătoare”, cu îndemnul ca odată descoperită informația, cartea să fie transmisă unei alte persoane pentru a fi, de ce nu, educată.
“ Cititorule….te rog, sa pastrezi pentru tine ceea ce te-a emotionat sau ti-a facut sufletul sa vibreze, apoi, lasa cartea sa plece in cea mai frumoasa calatorie, oferind spre citire altul iubitor de frumos”….a fost unul din mesajele scrise pe zecile de carti care au fost oferite azi de elevii scolii “Grigore Moisil” si copiii Centrului de Zi din Navodari!
Activitățile desfășurate în aceste zile au reușit să puncteze emoții, trăiri și lecții de viață diferite la fiecare dintre cei implicați. Ele au avut atât un scop educativ pentru beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii, elevii Școlii Generale „Grigore Moisil” și voluntarii Liceului „Lazăr Edeleanu”, cât și unul de apreciere și valorizare pentru persoanele cu o mai bogată experiență de viață. Reușim, astfel, să micșorăm diferența de opinii dintre generații și să bifăm obiectivul de a dărui – a învăța – a transforma în cadrul activităților intergeneraționale!
Prichindeii din ciclul primar au sărbătorit aceasta zi participând la un spectacol senzațional de magie, oferit de Magicianul Emilian.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ
Joi,16 februarie 2017, elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au marcat, de la cei mai mici până la cei mari, Ziua Internațională a Cititului Împreună.
Elevii au participat la activități diverse : ”Șezătoare literară” , „Lectura face cultura” , „Lectura – pastila pentru minte și suflet” , „ Lectura – parte din viața mea” ,organizate în biblioteca școlii , în cabinetele destinate studiului limbii romane sau în sălile de clasa , și care au avut ca scop creșterea interesului pentru lectură.
S-au desfășurat sesiuni de lectura,în cadrul cărora elevii au prezentat fragmentele preferate din cărțile lor de suflet,au citit expresiv replici celebre din cărți memorabile sau au schimbat finalul unor cărți folosindu-și imaginația.
Cei mici au participat la activitatea „Lingurița de lectură”, în cadrul căreia,timp de 3 minute, elevilor li s-a citit o poveste însoțită de ilustrații, pentru a li se stârni curiozitatea și interesul pentru lectura și au confecționat diverse personaje cu ajutorul cărora au făcut dramatizări.
Ziua Europei
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman.
În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.
În acest context,” Școala Gimnazială Grigore Moisil”, Năvodari, a participat la activitatea desfășurată în parcul „Ion Dobre” la o activitate care a marcat acest eveniment. 100 de elevi însoțiți de doamnele/domnii diriginți și câțiva profesori de la clasele IVC, și toate clasele V-VII, de doamnele directoare au prezentat un program dedicat acestei zile. Elevii și-au confecționat pancarte cu steagurile statelor europene sub îndrumarea d-lui prof. Roșu Ioan și au prezentat saluturi în toate cele 28 de limbi . Un alt moment a fost cel al clasei a IV-a C al cărei cor, dirijat de d-na înv. Mitu Vasilica a interpretat 2 cântece acompaniat la pian de d-l prof. de muzică, Dumitrașcu Silviu. Formația de fluierași a clasei a VI-a C au completat prestația școlii cu cântece adecvate momentului aniversar, sub bagheta d-lui prof. Dumitrașcu Silviu.
Acțiunea a fost coordonată de d-na prof. Zanfir Camelia.
Prestația școlii noastre s-a bucurat de un real scucces, fiind aplaudată la scenă deschisă de către public : reprezentanți ai Consiliului Local, în frunte cu d-l viceprimar Florin Chelaru, preotul Nicu-Adrian Pătrașcu, autorități ale Casei de Cultură și elevi/profesori/parinți ale tuturor școlilor gimnaziale din Năvodari.
20 Mars 2016
Journée Internationale de la Francophonie
Programul activităţilor desfăşurate cu această ocazie în
Şcoala Gimnazială „Grigore Moisilˮ, Năvodari
Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Francofoniei, o zi dedicată limbii franceze şi celor care o vorbesc, mai mulţi elevi de la clasele V-VII au pregătit un program artistic în limba franceză pentru colegii lor. Elevii de la clasele a VII-a A, D şi a VIII-a A s-au întrecut într-un concurs de cunoştinţe cu tema „Français, francophonie” şi au realizat un panou tematic cu informaţii despre limba franceză şi ţările francofone: „La langue française en fête”.
- Audiţie muzicală – Hymne à la Francophonie
- Câteva cuvinte despre ziua de 20 martie
- Pourquoi apprendre le français?
- Vizionarea unui filmuleţ în franceză; Dialog cu elevii
- Prezentarea ţărilor francofone
- Scurt program artistic
- Poezie: Patati et Patata (clasa a V-a C)
- Cântec: Gugusse (clasa a V-a C)
- Cântec: Passe, passe, passera (clasa a V-a A)
- Poezie: Je vais à l’école (Durcă Alexandru, clasa a VII-a A)
- Cântec: Hippo-hippo, petit hippopotame (clasa a VI-a A)
- Poezie: Circulez! (Neagu Andrei, clasa a VI-a C)
- Cântec: Toujours se dépêcher ! (clasa a VI-a C)
- Concurs de cultură generală pe tema „Français, francophonie”(clasele a VII-a A,D, aVIII-a A)
- Realizarea unui panou tematic : „La langue française en fête” (clasele a VII-a A, D)
Director, Prof. coordonator,
Prof. Mangri Ligia Roadideal Elena
Ziua Limbilor Europene
Ziua Limbilor Europene a fost sărbătorită cu bucurie, entuziasm şi implicare activă de către elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” (Năvodari) prin cântece şi poezii în limbile franceză şi română, audiţie muzicală, scenetă, concurs de ghicitori în franceză şi engleză, panou tematic şi expoziţie de desene cu titlu sugestiv pe tema Octobre/Octombrie /October. Activitatea a avut loc în sala de festivităţi a şcolii, pe 28 septembrie 2015, sub îndrumarea profesorilor de limbi străine şi limba română : Roadideal Elena, David Cornelia, Grăniceru Mirela şi Mădan Florentina.