9 MAI 2024, ZIUA EUROPEI

LA MULȚI ANI! ?? ??

Ziua Europei, sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa, a fost marcată și de elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari. Clasele a V-a E, a VI-a A și a VI-a C au desfășurat activități dedicate comunității europene.
Sunt două date importante pentru europeni: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.
Ziua Europei este unul dintre simbolurile menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.
https://gmoisilnavodari.ro/9-mai-ziua-europei/
9 Mai, Ziua Europei, sărbătorită de Primăria Orașului Năvodari prin Compartimentul de Activități Culturale și Biblioteca Orașului Năvodari, în parteneriat cu Școala Grigore Moisil, clasa a VI-a E, prof. Simona Ivanescu.
O zi plină, în care elevii au aflat și transmis informații despre Uniunea Europeană.
Am călătorit cu inima și cu ochii minții prin Italia, Spania, Germania și Olanda, cele patru echipe dezvaluindu-ne ce are mai semnificativ și special fiecare țară prezentată.
,,Ziua Europei este celebrată anual, pe 9 mai, pentru a marca pacea și unitatea în toată Europa. Ziua Europei marchează aniversarea unui discurs susținut de ministrul francez de externe, Robert Schuman, în anul 1950. Schuman a avut în vedere o Europă liberă, pacifistă, bazată pe idealurile de cooperare și partajare a resurselor. „Declarația Schuman” este considerată la scară largă a fi baza Uniunii Europene.”
La mulți ani, Europa!
LA MULȚI ANI, EUROPA! ????

23 APRILIE 2024- ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII

Călăuzindu-ne către lumina cunoașterii și a înțelepciunii, cărțile sunt farurile noastre în noaptea sufletului. Ele sunt locul sacru în care ne refugiem atunci când inimile nostru au nevoie de alinare și de inspirație. Prin cuvinte, călătorim prin timp și spațiu, explorând lumi și trăind experiențe noi. Ele ne învață să visăm și să gândim în moduri care ne schimbă viața și ne modelează destinul.
Așa cum a spus Carl Sagan, ,,O carte este un mesaj lăsat în urmă de mii de ani, așteptând să fie citit.”
Cărțile nu sunt doar obiecte, ci și portaluri către aventuri neînchipuite și deschideri spre călătorii interioare.
Așadar, îndrăznește să deschizi o carte și să te lași purtat în călătorii magice și învățăminte profunde! Cuvintele îți vor țese aripi pentru a zbura către orizonturi neștiute. Începe astăzi și descoperă comoara cea mai de preț: lumea minunată a cărților! ❤️??
Cu aleasă prețuire, ne înclinăm!
Prof. Bretea Mihaela
Prof. David Cornelia
Mesajele noastre au fost:
@ Ne place mult să citim
Și mai buni să devenim!
@ Cartea are pentru noi
Frumuseți și sensuri noi.
@ De citit să v-apucați,
Dacă vreți să fiți bogați!
@ Astăzi vrem să v-amintim
Că e vremea să citim!

ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR STRĂINE

-PLURILINGVISM ȘI MULTICULTURALITATE-2023

„Fiecare limba noua este asemenea unei ferestre deschise“
Frank Harris
                  Prima zi europeană a limbilor străine a fost sarbatorită pe 26 septembrie 2001, fiind unul dintre evenimentele centrale ale anului european al limbilor străine. După succesul acestei prime celebrări, organizate de Uniunea Europeana și de Consiliul Europei, Comitetul de ministri al Consiliului Europei a hotărât ca „Ziua europeana a limbilor străine” să fie sărbătorită în fiecare an, la data de 26 septembrie.
                  Elevii Școlii Gimnaziale “GRIGORE MOISIL” au marcat această zi prin diverse activități: prezentări power-point, desene pe astfalt, cântece și filmulețe. Astfel, ei au subliniat importanța plurilingvismului și multiculturalității și au promovat bogăția lingvistică și culturală din spațiul European.

9 Mai-2023

ZIUA EUROPEI

Casa de Cultură,,Pontus Euxinus” a fost gazda școlilor gimnaziale George Enescu, Grigore Moisil, Tudor Arghezi și Liceului Lazar Edeleanu din orașul Năvodari pentru a sărbători împreuna Ziua Europei.
Sub sloganul,,Vreau să știu mai multe despre Europa” despre însemnătatea zilei și instituțiile UE și rolul lor ;Parlamentului European ,Consiliul European, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Banca Centrala Europeană, Banca Europeană de Investiții, competenta statală ,drapel, monedă unică, Imn și nu în ultimul rand obiectivele urmărite de acest Consiliu European :
– menținerea păcii și securității la nivel mondial
– promovarea solidarității și respectului între popoare
– protecția dreptului Omului
– respectarea diversității culturale și lingvistice a popoarelor
Despre toate acestea ne-a vorbit astăzi dnul Enache Tusa ,Lector Universitar Doctor Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius – Constanta.
Spectacolul a continuat cu participarea elevilor școlilor gimnaziale si liceul,care au recitat poezii,au interpretat cântece celebre în limbile tarilor pe care și le- au ales.Școala George Enescu a reprezentat Marea Britanie ,țara în Europa,; Școala Grigore Moisil – Italia,Școala Tudor Arghezi – Franța iar Liceul Lazăr Edeleanu – România.Ne- au vorbit despre cultura,tradiții și obiceiuri,gastronomie,agricultura,obiectivele turistice cu care se mândrește fiecare tara în parte.Prezent alături de noi,părinți,elevi,profesori ,directori de scoli a fost și dnul primar Florin Chelaru care a urmărit și sustinut cu entuziasm fiecare moment artistic. Evenimentul s- a încheiat cu interpretarea Imnului Uniunii Europene de către eleva liceului Lazar Edeleanu ,Roșca Georgiana,iar toți cei prezenți s- au prins în hora!

CU OCAZIA ZILELOR FRANCOFONIEI,

CORUL ȘCOLII „GRIGORE MOISIL” NĂVODARI A OBȚINUT

PREMIUL I

LA ECHOS FRANCOPHONES, EDIȚIA A IV-A

Elevii au fost coordonati de prof. Laura Corina Craiu, prof. Tatiana Uțoi și prof. Silviu Dumitrașcu.
THANKSGIVING DAY, LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL
Pentru a marca Ziua Recunostintei ( Thanksgiving Day) elevii Școlii Gimnaziale ,,Grigore Moisil” au fost încurajați să scrie mesaje de multumire. Vă oferim cateva dintre cele care ne-au emoționat:
❤️ Sunt recunoscatoare că am și acasa o familie iubitoare dar și la școală, suflete dragi care mă coplesesc în fiecare zi cu energia lor pozitiva.
❤️ Să dedicam câteva secunde unor ganduri de multumire pentru tot ce avem!
❤️Sunt recunoscator pentru toate momentele aparute în fiecare zi, care mă fac să devin din ce in ce mai bun. Sunt recunoscător pentru familia mea care mă încurajează mereu! Sunt recunoscator pentru profesorii pe care îi am și pentru tot ceea ce învăț zilnic!
❤️Sunt recunoscătoare părințiilor mei că mă iubesc foarte mult și că fac un efort pentru mine și fratele meu, sunt recunoscătoare fratelui meu că are grijă de mine și că mă iubește, sunt recunoscătoare că am ajuns într-o clasă cu colegi minunați și profesori care pun efort în a ne ajuta să ajungem undeva în viață, sunt recunoscătoare prieteniilor mei pentru că sunt aici pentru mine și sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru că sunt sănătoasă!
❤️Sunt recunoscătoare pentru că am o casă, o familie minunată, sănătate, colegi și profesori minunați la școală!
❤️Sunt recunoscătoare că eu și familia mea suntem sănătoși! Sunt recunoscătoare că am o casă în care îmi place să îmi petrec timpul! Sunt recunoscătoare părinților mei că mă iubesc și au grija de mine! Sunt recunoscătoare că am profesori înțelegători!
❤️Sunt recunscator că am o casă, o familie iubitoare și sunt într-o școală bună. În fiecare zi sunt inconjurat de suflete frumoase!
❤️Sunt recunoscătoare că am părinți foarte buni care îmi oferă tot ce am nevoie și nu îmi încalcă niciun drept și mă iubesc. ??
❤️Sunt rescunoscător părinților și familiei fiindcă ei sunt sprijinul meu, prietenilor mei fiindcă ei sunt de încredere, profesorilor mei fiindcă mă ajută să îmi dezvolt mintea, colegilor fiindcă ei sunt alături de mine, dirigintei noastre fiindcă ne ajută cu toate problemele și ne împacă și sunt recunoscător că am unde să locuiesc.
❤️❤️❤️Noi, profesorii, suntem recunoscători pentru elevii creativi, curioși, dedicați și plini de talent pe care avem bucuria să îi însoțim pe drumul cunoașterii. Avem credința că vor crește frumos și vor deveni ceea ce își doresc!
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

5 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

La mulți ani tuturor celor care sădesc, zi după zi, în sufletul copiilor, lumina cărții! ??‍❤️‍???❤️❤️❤️
„Scopul educației nu este să crești volumul de cunoștințe ci să creezi posibilitatea ca un copil să descopere și să inventeze, de a crea oameni care sunt capabili de lucruri noi”
Jean Piaget

 

26 SEPTEMBRIE, ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR STRĂINE LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL NĂVODARI
Elevii clselor V-VIII ai școlii noastre au dezbătut împreună cu profesorii de limba franceză importanța și oportunitățile oferite de învățărea unei limbi străine sau a mai multora. Prin dezbateri libere, desene, wordclouduri și quiz-uri, elevii au ilustrat diversitatea interculturală.
Cei 700 de milioane de europeni din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în deplasare.
Diversitatea lingvistică este o cale către o mai bună comunicare interculturală și unul dintre elementele cheie ale bogatului patrimoniu cultural al continentului. Consiliul Europei susține multilingvismul în întreaga Europă.
Această inițiativă a Consiliului Europei este sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie din 2001 – în parteneriat cu Comisia Europeană.
Declarația Marijei Pej činovi ć Burić, Secretar General al Consiliului Europei cu ocazia Zilei Europene a Limbilor 2022:
„Ziua Europeană a Limbilor este despre sărbătorirea bogăției patrimoniului lingvistic care face continentul nostru special. „Diversitatea lingvistică este cel mai mare atu al nostru. Ne permite să ne concentrăm pe diferență și ne face conștienți că diversitatea este puterea noastră. Să prețuim toate limbile!!! „
” La Journée européenne des langues consiste à célébrer la richesse du patrimoine linguistique qui fait la spécificité de notre continent. La diversité linguistique constitue notre atout majeur. Elle nous permet de miser sur la différence et nous fait prendre conscience que la diversité fait notre force. Valorisons toutes les langues !!!”

https://www.facebook.com/profile.php?id=100049266320664

1   OCTOMBRIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZICII,

LA ȘCOALA „GRIGORE MOISIL” NĂVODARI

Școala noastră a marcat aceasta zi prin activități variate: colaje, desene și audiții muzicale. Elevii au ascultat muzică și au interpretat la rândul lor diverse melodii.
Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) celebrată, în fiecare an, la 1 octombrie, evidenţiază rolul important pe care îl are muzica în viaţa de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă. „Muzica este limbajul universal al omenirii”, spunea poetul american Henry Longfellow (1807-1882). Muzica este reprezentată printr-o mulţime de genuri diferite, cu numeroşi fani şi adepţi. Clasică, country, blues, jazz, rock, pop, chanson sunt doar câteva genuri muzicale dintre care putem alege. Unii folosesc muzica drept modalitate de exprimare, alţii pentru comunicare sau pentru relaxare. Fiecare naţiune are propria muzică şi cântece unice, artişti şi muzicieni originali. Sărbătoarea Zilei internaţionale a muzicii îi uneşte pe toţi oamenii de pretutindeni. Este o zi în care ne putem reafirma respectul faţă de cultura muzicală a altor popoare şi putem lua atitudine pentru promovarea diseminării muzicii în lume. Propunerea de sărbătorire a acestei zile a fost făcută în anul 1973 de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin(elevul lui George Enescu), pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO (International Music Council – IMC), fondat în 1949, şi care a declarat că ziua dedicată muzicii ”va constitui o mare realizare printre activităţile noastre şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei noastre, un model de consolidare a legăturilor de pace şi de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii”.

 

ZILELE FRANCOFONIEI

LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL NĂVODARI,2022

??

Activitățile au fost desfășurate cu ocazia Zilei Francofoniei de către elevii clasei a V- a D, coordonați de prof. Tatiana Uțoi.
Termenul francofonie a apărut spre sfârşitul secolului al 19-lea pentru a descrie ţările şi persoanele vorbitoare de limbă franceză.
Nucleul inter-guvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, dată care este celebrată în fiecare an drept Ziua Internaţională a Francofoniei.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte state şi guverne de pe 5 continente care au în comun afinitatea pentru limba franceză.
Limba franceza a fost raspandita in spatiul extra-european prin colonizarea unor teritorii din Africa, Asia si America de sud.
Limba franceza este pe locul 5 ca cea mai vorbita limba de pe glob (dupa engleza, chineza, spaniola, araba).
De ce este Romania o tara francofona ?
Stiati ca unele cuvinte precum café -frappe, rotisor, bistro , caserola, profiterol, artilerie, cavalerie si parlament sunt imprumutate din limba franceza ?
In perioada la Belle Epoque (1871-1914), multi romani au plecat sa studieze in Franta, fiind atunci cea mai avansata natiune din punct de vedere cultural din intreaga lume.
In perioada interbelica, Bucurestiul a fost numit chiar “micul Paris” pentru ca elitele conversau in franceza.
In Bucuresti este construit Arcul de Triumf din 1936 care il imita pe cel francez.
Limba franceza continua sa fie parte din viata de zi cu zi a romanilor, prin cuvintele imprumutate, dar si prin preparatele culinare : eclere, branzeturi, pateuri, vinuri.

22 MARTIE 2022, ZIUA MONDIALĂ A APEI

Apa este elementul constitutiv al vieții. La 22 martie, în fiecare an, este Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.
Despre Ziua Mondială a Apei 2022
Ziua Mondială a Apei 2022 se va concentra pe tema Valorizarea apei. Această temă se va extinde dincolo de problemele de stabilire a prețurilor pentru a include valoarea de mediu, socială și culturală pe care oamenii o acordă apei.
Cronologie:
1992- Ziua Mondială a Apei a fost propusă. Conceptul de Ziua Mondială a Apei este propus Organizației Națiunilor Unite;
1993- Prima Zi Mondială a Apei a avut loc. Ziua Mondială a Apei este organizată pentru prima dată;
2005- Decada Apa pentru Viață. A fost lansată – Decada Apa pentru Viață, aceasta avea ca scop punerea unui accent pe gradul ridicat al participării femeilor și a programului ONU privind apa;
2020- Apa și Schimbările Climatice. Tema Zilei Mondiale a Apei a fost „Apa și Schimbările Climatice” și modul în care cele două sunt în strânsă legătură.
De ce este importantă Ziua Mondială a Apei?
Afectează milioane de oameni: Se estimează că 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă accesibilă și curată. Consumul de apă contaminată poate duce la o serie de boli care pun viața în pericol.
Poluarea apei afectează viața sălbatică: Nu numai oamenii necesită acces la apă curată. În fiecare an, nenumărate animale mor ca urmare a poluării apei. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea fie pentru băut, fie ca habitat.
Apa se referă la multe alte probleme de mediu: Ziua Mondială a Apei are o temă anuală, cum ar fi Natura pentru Apă, care a fost dedicată găsirii soluțiilor naturale la crizele noastre actuale de apă. Multe dintre problemele de mediu cu care ne confruntăm sunt conectate între ele, de exemplu schimbările climatice și degradarea ecosistemului sunt în strânsă legătură sau uneori cauze directe, ale poluării apei, inundațiilor și secetelor.
Cum să sărbătorim Ziua Mondială a Apei?
1. Curățați sursa locală de apă: Împreună cu familia și prietenii, formează propriul echipaj de curățare a apei din localitate sau cartier. Acest lucru poate părea un pas mic și nesemnificativ, dar gunoiul și mizeria sunt foarte periculoase pentru viața sălbatică. De asemenea, râurile și pârâiele mici din apropiere probabil sunt conectate la alte surse de apă.
2. Încercați să reduceți consumul de apă: S-ar putea să nu pară că folosești multă apă în viața ta de zi cu zi, dar ai fi surprins de câtă apă este nevoie pentru a îndeplini sarcinile casnice. Dușul mediu folosește aproximativ 64 de litri de apă.
3. Organizați un eveniment pentru a crește gradul de conștientizare: Pentru a avea un impact imens și imediat, puteți organiza un eveniment caritabil. Peste tot în lume, comunitățile organizează astfel de evenimente pentru Ziua Mondială a Apei. O simplă oră de prezentări și activități cu elevii în sala de clasă, de Ziua Mondială a Apei, poate aduce numeroase beneficii pe termen lung!
____________________________________________________________________________________________

21 MARTIE 2022, ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI

✍️Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day) este marcată anual la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
⏳”Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii”. (Nichita Stănescu în „Fiziologia poeziei”)
Nichita Stănescu spunea într-un interviu, legat de poezie că aceasta „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”.
⏳„Poeţii sunt inima umanităţii.” (Eugene Ionesco)
La mulți ani, dragi poeți!

  ZIUA PI,14 MARTIE 2022,

CEL MAI MISTERIOS NUMĂR DIN MATEMATICĂ

Ziua Pi este o celebrare anuala a constantei matematice π (pi). Ziua Pi este serbata pe 14 martie (3/14 in formatul luna/zi) din moment ce 3, 1 si 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. In 2009 Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii a sustinut desemnarea unei „zile pi” si celebrarea ei in intreaga lume.
In anul 2015, Ziua Pi a capatat o importanta deosebita pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. si p.m.), data si ora reprezentand primele 10 cifre ale lui π.[4] Aceeasi secunda a continut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzator tuturor cifrelor lui π.
Initiativa aparuta in SUA, avea ca scop promovarea matematicii in randul copiilor.
Curiozitati Ziua Pi
Coincidenta? La 14 martie 1879 se naste Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1921), una dintre cele mai stralucite minti ale umanitatii.
Fascinatia pentru numarul Pi a intrat si in cultura populara. Poate din cauza simplitatii definitiei sale, conceptul de pi si, mai ales, expresia sa zecimala au patruns in cultura populara intr-un grad mult mai mare decat aproape orice alta constructie matematica.
π este un numar irational, adica valoarea sa nu poate fi exprimata sub forma de fractie. De aceea, reprezentarea sa zecimala nu are sfarsit si nici nu se repeta
Numarul este si transcendent, ceea ce inseamna ca nu exista un sir finit de operatii algebrice cu numere intregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al caror rezultat sa fie egal cu valoarea lui.
Primii care au incercat sa calculeze numarul pi au fost babilonienii.
Ei cu calculat ca suprafata unui cerc este de 3 ori patratul razei, astfel ca au obtinut valoarea 3.
PI este raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc, intr-un spatiu euclidian, iar simbolul π a fost propus pentru prima oara de matematicianul galez William Jones, in 1706, si deriva din abrevierea cuvantului „perimetru”. Valoarea lui PI este egala aproximativ cu 3,14159, in notatia zecimala obisnuita, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematica si fizica si numeroase formule din matematica, inginerie sau alte stiinte implica folosirea lui.
De-a lungul timpului, matematicienii au incercat sa identifice tot mai multe zecimale ale numarului PI si de la Arhimede, care a descoperit primele doua zecimale, in secolul III-lea i.e.n, PI are in prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anuntat online, in octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseste pe internet pseudonimul Houkouonchi.
Ziua Pi. Surse de inspiratie
PI a devenit un veritabil simbol cultural, o metafora pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul sau gen literar, in pilish lungimea cuvintelor dintr-o propozitie este determinata de zecimalele lui PI. A fost celebrata si in muzica, intr-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.
Constanta PI este si sursa de inspiratie pentru competitii, in cadrul cărora participantii trebuie sa recite din memorie cat mai multe zecimale ale numarului si s-au stabilit si recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, in varsta de 69 de ani, a devenit o legenda intre maestrii memorarii, dupa ce a recitatr in public 111.700 de zecimale ale celebrului numari Pi, in 16 ore si 30 de minute.
Muzeele de stiinta din jurul lumii sarbatoresc in acest weekend Ziua Pi. Spre exemplu, Muzeul National de Matematica din New York va organiza un evenimentul in Parcul Madison Square. Oamenii sunt invitati sa aprinda lumanari si sa formeze un cerc in jurul fantanii din centrul parcului pentru a compara circumferinta si diametrul acestuia.
In sectiile de stiinte exacte din universitati, ziua este sarbatorita prin cateva manifestari si, tot cu aceasta ocazie, fast-food-urile pregatesc faimoasele placinte ‘Pi Pie’ (a se citi ‘pai pai’). Universitatea americana Princetown a organizat un week-end special dedicat valorii pi. Si alte manifestari legate de pi vor avea loc, printre care proiectia primului film al lui Darren Aronofsky, ‘Pi’ (1997), sau piesa cu acelasi nume a cantaretei Kate Bush.
__________________________________________________________________________________________

5 OCTOMBRIE 2018, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI

Elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au sărbătorit pe 5 octombrie 2018, “ Ziua Internaţională a Educației”, eveniment global marcat de milioane de oameni din peste 200 de ţări.
Cu această ocazie au avut loc activități culturale diverse la nivelul fiecarei clase, expoziții de pictură, ateliere de cercetare, s-au creat o serie de postere și panouri tematice dedicate evenimentului.
Cu bucurie și entuziasm, profesorii și elevii au marcat momentul aniversar dedicat educației printr-o acțiune comună, demnă de o zi atât de importantă: la nivelul întregii școli s-a oragnizat o donație de carte pentru dotarea bibliotecii Școlii Gimanziale Dorobanțu, județul Tulcea, instituție care, în luna august, a ars în întregime. Sesiunea de donație rămâne deschisă până pe data de 10 octombrie.
Le mulțumim pentru participare cadrelor didactice, elevilor și părinților care ne-au fost alături! Un sincer la mulți ani tuturor celor implicați în actul de educație!

Mai multe detalii urmarind linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1811394408909775&type=1&l=f441cf0afc

https://www.facebook.com/pg/Scoala-Grigore-Moisil-Navodari-286200281429203/photos/?tab=album&album_id=1811394408909775&__xts__%5B0%5D=68.ARCTul8K8ohJY0Qh-DmXtZH3KWi27rKU2rtMB1L0ZHOp25i_OW7YIYg7VudS1ndCPwxuRkpwYwiey4cROfTHKOHMrbDMiLeH5CxPUlWu1l_ayi0xIst65jsqCjQjJ7QqPWOVExJz2xIlweWhlAYPNRcxwOXbuQBfmAqQTsTXgyVaW5_sWoLPrg&__tn__=-UC-R

Educatorul este cel care deschide poarta, dar cel care are puterea să intre este elevul!(proverb chinezesc)
La mulți ani profesori, la mulți ani elevi! La mulți ani și cât mai buni, sistemului de învățământ din România!

Scurt istoric:
În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări.

Ziua Mondială a Educaţiei este cunoscută drept „World Teachers’ Day”, în engleză sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză.

UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora. Însă manifestările din această zi ţin să ne reamintească şi faptul că o educaţie de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale.

În mai multe ţări, Zilele Profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare, exact pe 5 octombrie.

În 2018, de Ziua Educaţiei, se marchează 52 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966). Profesorii sunt indispensabili unei educaţii echitabile şi de calitate, astfel încât aceştia „trebuie să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, să fie motivaţi, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susţinuţi şi dotaţi cu resurse suficiente.

 

ZIUA EUROPEI, SĂRBĂTORITĂ LA ȘCOALA GRIGORE MOISIL

Ziua de 9 Mai, zi cu tripla semnificatie în istorie, a fost marcată și de elevii Școalii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari . Ei au realizat afișe cu informatii despre eveniment și despre țările europene și au dorit să-si exprime bucuria că fac parte dintr- o Europă unită.
La mulți ani cu pace și bunăstare, Europa!

9 MAI, SĂRBĂTOAREA ANUALĂ A PĂCII ȘI UNITĂȚII ÎN EUROPA
Statele bătrânului continent marchează prin diverse evenimente pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman, în 1950, primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi.
În cadrul unui discurs istoric ţinut la Paris, pe 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propune a stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa.
Schuman citea atunci în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-și alăture eforturile economice, punând piatra de temelie a unei federaţii europene.

https://www.facebook.com/286200281429203/photos/pcb.1623744864341398/1623743791008172/?type=3&theater

 


9 MAI, ZIUA EUROPEI
„UNITATEA ÎN DIVERSITATE” EXISTĂ!

Cu ocazia ZILEI EUROPEI, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a ai Școlii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari au desfășurat în data de 9 mai 2018 activitatea “Europa, țara mea”. Gazda evenimentului a fost Casa de Cultură “Pontus Euxinus” Năvodari, acolo unde s-au reunit copii născuți peste tot în Europa. Unul dintre ei ne-a împărtășit povestea vieții familiei lui: 12 ani în Spania, un an în România, iar de la anul se vor întoarce în Spania. Alți elevi au împărtășit din experienta lor de viață în Italia sau Franța. Bătrânul continent adună atatea povești impresionante și pline de învățătură!
In prima parte a activității, participanții au dezlegat rebusuri și au facut puzzle-uri despre istoria UE, pentru ca apoi să sărbătorească diversitatea prin dansuri multietnice românești, turcești, aromâne. Cu toții au plecat mai îmbogățiți cultural și spiritual, eliberați de puterea muzicii și a dansului, căci „Unitatea in diversitate” există!

https://www.facebook.com/286200281429203/photos/pcb.1622017944514090/1622016844514200/?type=3&theater


SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII- VACCINURILE SUNT BENEFICE

 

În perioada 23-29 aprilie 2018 în Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil,, s-a desfășurat  ,,SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII,, .Sub acest titlu au avut loc o serie de activități de promovare și informare asupra beneficiilor vaccinării copiilor.

Au fost afișate la loc vizibil materiale informative despre beneficiile vaccinării și despre consecincele grave ce pot apărea ca urmare a nevaccinării copiilor împotriva unor boli grave.

În ziua de 25 aprilie împreună cu asistentul medical al școlii s-au desfășurat acțiuni de informare a elevilor.În amfiteatrul școlii au fost prezenți aproximativ 100 de  elevi de clasa a IV-a și a III-a care au ascultat cu interes explicațiile doamnei asistent Șandru Gabriela , au vizionat filmulețe de informare , mărturii ale unor persoane publice cu privire la experiențele traumatizante prin care au trecut în urma unor boli grave datorate nevaccinării. Doamna asistentă a mai susținut două ședințe și in sălile  de clasă ale elevilor de clasa a IV care nu au fost în amfitearu.

În ziua de 26 aprilie doamna doctor Ciocea Laura , medic școlar, a susținut o altă sesiune de informare pentru elevii de gimnaziu. Pe lângă materialele informative d-na doctor le-a povestit de fiecare vaccin pe care ei îl fac din prima zi de viață , specificând  perioda optimă pt.a face vaccinul și beneficiciile fiecăruia.

Tot în această săptămână doamna profesor de biologie Curpăn Daniela , a vorbit  la orele de biologie despre beneficiile vaccinării și cum sunt ele obținute.

Responsabili ,

Profesorii:Șerban Adriana și Ion Angelica

Pentru mai multe detalii deschideti  vaccinare


20 MARTIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI

Ziua Internațională a Francofoniei, un bun prilej pentru elevii Școlii Gimnaziale “Grigore Moisil” Năvodari să se remarce în cadrul proiectului “Echos francophones”. Felicitări FLAVIA NĂSTURAȘ, premiul I cu desenul “La ville de Paris”. Secțiunea spectacol-concurs ne-a adus încă o distincție. Elevii noștri au prezentat două piese muzicale: “Jean Petit qui danse” și „Je t aime”. Prestația copiilor a fost apreciată de juriu și suntem fericiții câștigători ai premiului al III-lea cu cântecul “Jean Petit qui danse”. Felicitări: AMALIA AIFTODOAIE, BAGIA ARIANA, MOCANU MINODORA, MOISE RAUL, NĂSTURAȘ FLAVIA, BORISOV CRISTINA, ALBU OCTAVIAN. Elevii sunt coordonați de prof. Adriana Pătrașcu.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1573224859393399&id=286200281429203

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

 

Elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au sărbătorit pe 1 februarie 2018, “ Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, eveniment global marcat de milioane de oameni din peste 100 de ţări.
Cu această ocazie au avut loc sesiuni de lectură la nivelul claselor primare și gimnaziale dar și activități comune la Bibiloteca Orășenească “Pontus Euxinus” Năvodari. Cu bucurie și entuziasm, profesorii și elevii au marcat momentul citind împreună texte în limba română, italiană, spaniolă și rusă, au reconstituit, din puzzle, citate celebre despre bucuria lecturii, au luat parte la jocuri lingvistice interactive și au creat o serie de postere și panouri tematice dedicate evenimentului.
Parteneri în organizarea activității: prof. de limba franceză, Adriana Pătrașcu, prof. Luiza Popescu, prof. Elena Calcan, prof. Diana Adam, prof. Georgeta Muscoi de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, prof. Ligia Mangri, director Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, prof. Angelica Ion, dir. adj. Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari, bibliotecar Gabriela Roșca, Bibiloteca Orășenească “Pontus Euxinus” Năvodari .

Le mulțumim pentru participare tuturor celor care ne-au fost alături!

FIŞA DE ACTIVITATE EXTRACURRICULARA zici

Fotografii de la activități- aici

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1525365510846001&id=286200281429203

Proiect educațional    înv. primar                                                                                 

Petrecere de Halloween 

Argument:

Activitatea extracurriculară este parte integranta a demersului didactic, venind sa definească sfera educatională prin proiecte, grupuri țintă, parteneriate, finanțări, obiective clar definite, evaluări și diseminări ale informațiilor, menite sa contureze profilurile culturale ale preșcolarilor, să deschidă porți spre educația permanenta. Dimensiunea europeana a învățământului romanesc, presupune o disponibilitate și o mobilitate crescuta a cadrului didactic, o ancorare realista în contextul economic actual, în centrarea întregii sale activități pe elevul de azi. La vârsta aceasta, copiii sunt foarte receptivi la ce li se arata cu ajutorul imaginilor sau a substitutelor (prezenta concretului în orice tip de activitate este absolut indispensabilă). Rolul învățătoarei (dar și al familiei) este acela de a oferi în mod gradat și în acord cu particularitățile de vârsta, cunoștințe necesare care motivează conduitele și normele eco-civice, sa creeze și sa organizeze activități educative stimulative. Cetățeanul de maine, parte integranta a unei comunități locale, naționale dar și europene.  Întrucât nu putem stăvili progresul și avalanșa de informație caracteristica evoluției societății umane și secolului în care trăim,este necesar ca informațiile noi sa fie asimilate corespunzător,ducând la formarea armonioasa a personalității elevilor. In acest sens am propus elevilor activitatea extracurriculara „PETRECERE  DE HALLOWEEN” care intenționează sa înlăture prejudecata ca Halloween este o sărbătoare americana si ca nu se încadrează in peisajul cultural romanesc. Superstițiile se regăsesc în orice cadru cultural , în variate forme.Pentru a combate pericolul imitației și asimilării greșite a formelor fără fond,ne-am propus sa acordam atenție acestui eveniment,stimulând capacitățile creative ,intelectuale și afective ale elevilor prin diferite activități.

Scopul proiectului:

Activitatea are drept scop înțelegerea adecvata a semnificației sărbătorii de Halloween, o sărbătoare controversata în spațiul tradițional și cultural romanesc.

 

Obiective specifice:

  • Dobândirea de către școlari, de cunoștințe cu privire la originea sărbătorii de Halloween; vechi legende, simboluri, culori, tradiții și obiceiuri ale copiilor, costumații, jocuri și cântece specifice;
  • Aplicarea cunoştinţelor dobândite la orele de limba engleză, prin interpretarea de poezii şi cântece de Halloween;
  • Folosirea imaginaţiei copiilor, în crearea de decoruri specifice sărbătorii şi costumelor de carnaval;
  • Stimularea spiritului de competiţie, prin participarea la jocuri şi concursuri;

Durata de desfăşurare: 3 ore

Grup ţintă: scolarii claselor pregatitoare de la Scoala Gimnaziala Grigore Moisil

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1437341052981781&id=286200281429203

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1437341052981781&id=286200281429203

Coordonatori:

Prof. Adam Diana

Prof.Mita Mariana

Prof. Calcan Elena

Prof . Șandru Elena

        

      Bal de Halloween

la Școala Gimnazialǎ ,,Grigore Moisil ‚Nǎvodari

             Aşa cum este tradiția elevii din clasele mai mari organizeazǎ pentru cei mai mici o searǎ plinǎ  de surprize  de Halloween. Anul acesta clasa a VII-a B a fǎcut tot ce era necesar pentru a ieşi o petrecere reuşitǎ.

           Elevii au defilat ȋn costume astfel transformându-se pentru câteva ore ȋn vampiri, vrǎjitoare, creaturi fantastice sau mumii. Nu au lipsit jocurile specifice pentru aceastǎ ocazie:

-bobbing apples

-cake eating competition .

Fericiții câştigǎtori au primit premii cumpǎrate cu drag de colegele  lor Mihaela Bretea, Lǎban Mihaela, Oaşe Alexandra care au reşit sǎ aducǎ zâmbetetul  pe fața celor aleşi.

Toți cei prezenți  au fost invitați la dans , D.J.-ul Panait Alexandru a mulțumit toatǎ mulțimea  alegând mai multe stiluri de muzicǎ.

Nistor Darius a verificat cu grijǎ la intrare ca fiecare sǎ aibǎ invitație pentru a se asigura cǎ nu vor exista incidente.

Premii

,,Merele şugubețe’’ Locul I – Brǎdeanu  Ṣtefan VB

Locul II- Ghenciulescu  Robert VB

Locul III- Cheşcǎ Nicu

,,Prǎjitura  buclucaşǎ’’ Locul I – Asan Aidan

Locul II- Dragnea Ana

Locul III- Machidon Gabriela

Miss şi  Mister Halloween –Oaşe Luiza şi  Enoiu Andrei .

Profesori participanți: Bretea Mihaela, Stanciu Diana, Ivǎnescu Simona ,Pǎtraşcu Claudia, Bârnat Lavinia.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI

LA ȘCOALA

“GRIGORE MOISIL”

 Aniversând Ziua Educației, beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii și elevii Școlii Generale „Grigore Moisil”, coordonați de d-nele profesoare Corina Craiu, Mihaela Bretea și Adriana Pătrașcu au oferit locuitorilor orașului, și mari și mici, în dar o carte „călătoare”, cu îndemnul ca odată descoperită informația, cartea să fie transmisă unei alte persoane pentru a fi, de ce nu, educată.

“ Cititorule….te rog, sa pastrezi pentru tine ceea ce te-a emotionat sau ti-a facut sufletul sa vibreze, apoi, lasa cartea sa plece in cea mai frumoasa calatorie, oferind spre citire altul iubitor de frumos”….a fost unul din mesajele scrise pe zecile de carti care au fost oferite azi de elevii scolii “Grigore Moisil” si copiii Centrului de Zi din Navodari!

Activitățile desfășurate în aceste zile au reușit să puncteze emoții, trăiri și lecții de viață diferite la fiecare dintre cei implicați. Ele au avut atât un  scop  educativ pentru beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii, elevii Școlii Generale „Grigore Moisil” și voluntarii Liceului „Lazăr Edeleanu”, cât și unul de apreciere și valorizare pentru persoanele cu o mai bogată experiență de viață. Reușim, astfel, să micșorăm diferența de opinii dintre generații și să bifăm obiectivul de a dărui – a învăța – a transforma în cadrul activităților intergeneraționale!

Prichindeii din ciclul primar au sărbătorit aceasta zi participând la un spectacol senzațional de magie, oferit de Magicianul Emilian.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

Joi,16 februarie 2017, elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Năvodari au marcat, de la cei mai mici până la cei mari, Ziua Internațională a Cititului Împreună.

Elevii au participat la activități diverse : ”Șezătoare literară” , „Lectura face cultura” , „Lectura – pastila pentru minte și suflet” , „ Lectura – parte din viața mea” ,organizate în biblioteca școlii , în cabinetele destinate studiului limbii romane sau în sălile de clasa , și care au avut ca scop creșterea interesului pentru lectură.

S-au desfășurat sesiuni de lectura,în cadrul cărora elevii au prezentat fragmentele preferate din cărțile lor de suflet,au citit expresiv replici celebre din cărți memorabile sau au schimbat finalul unor cărți folosindu-și imaginația.

Cei mici au participat la activitatea „Lingurița de lectură”, în cadrul căreia,timp de 3 minute, elevilor li s-a citit o poveste însoțită de ilustrații, pentru a li se stârni curiozitatea și interesul pentru lectura și au confecționat diverse personaje cu ajutorul cărora au făcut dramatizări.

 

Ziua Europei

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman.

În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

În acest context,” Școala Gimnazială Grigore Moisil”, Năvodari, a participat la activitatea desfășurată în parcul „Ion Dobre” la o activitate care a marcat acest eveniment. 100 de elevi însoțiți de doamnele/domnii diriginți și câțiva profesori de la clasele IVC, și toate clasele V-VII, de doamnele directoare au prezentat un program dedicat acestei zile. Elevii și-au confecționat pancarte cu steagurile statelor europene sub îndrumarea d-lui prof. Roșu Ioan și au prezentat saluturi în toate cele 28 de limbi . Un alt moment a fost cel al clasei a IV-a C al cărei cor, dirijat de d-na înv. Mitu Vasilica a interpretat 2 cântece acompaniat la pian de d-l prof. de muzică, Dumitrașcu Silviu.  Formația de fluierași a clasei a VI-a C au completat prestația școlii cu cântece adecvate momentului aniversar, sub bagheta d-lui prof. Dumitrașcu Silviu.

Acțiunea a fost coordonată de d-na prof. Zanfir Camelia.

Prestația școlii noastre s-a bucurat de un real scucces, fiind aplaudată la scenă deschisă de către public : reprezentanți ai Consiliului Local, în frunte cu d-l viceprimar Florin Chelaru, preotul Nicu-Adrian Pătrașcu, autorități ale Casei de Cultură și elevi/profesori/parinți ale tuturor școlilor gimnaziale din Năvodari.

 

20 Mars 2016

Journée Internationale de la Francophonie

Programul activităţilor desfăşurate cu această ocazie în

Şcoala Gimnazială „Grigore Moisilˮ, Năvodari

 

Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Francofoniei, o zi dedicată limbii franceze şi celor care o vorbesc, mai mulţi elevi de la clasele V-VII au pregătit un program artistic în limba franceză pentru colegii lor. Elevii de la clasele a VII-a A, D şi a VIII-a A s-au întrecut într-un concurs de cunoştinţe cu tema „Français, francophonie” şi au realizat un panou tematic cu informaţii despre limba franceză şi ţările francofone: „La langue française en fête”.

  • Audiţie muzicală – Hymne à la Francophonie           
  • Câteva cuvinte despre ziua de 20 martie
  • Pourquoi apprendre le français?
  • Vizionarea unui filmuleţ în franceză; Dialog cu elevii
  • Prezentarea ţărilor francofone
  • Scurt program artistic
  • Poezie: Patati et Patata (clasa a V-a C)
  • Cântec: Gugusse (clasa a V-a C)
  • Cântec: Passe, passe, passera (clasa a V-a A)
  • Poezie: Je vais à l’école (Durcă Alexandru, clasa a VII-a A)
  •  Cântec: Hippo-hippo, petit hippopotame (clasa a VI-a A)
  •  Poezie: Circulez! (Neagu Andrei, clasa a VI-a C)
  •   Cântec: Toujours se dépêcher ! (clasa a VI-a C)
  1. Concurs de cultură generală pe tema „Français, francophonie”(clasele a VII-a A,D, aVIII-a A)
  2. Realizarea unui panou tematic :   „La langue française en fête”   (clasele a VII-a A, D)

 

     Director,                                                                                              Prof. coordonator,

           Prof. Mangri Ligia                                                                                         Roadideal Elena

                                                                                     

Ziua Limbilor Europene

Ziua Limbilor Europene a fost sărbătorită cu bucurie, entuziasm şi implicare activă de către elevii Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil” (Năvodari) prin cântece şi poezii în limbile franceză şi română, audiţie muzicală, scenetă, concurs de ghicitori în franceză şi engleză, panou tematic şi expoziţie de desene cu titlu sugestiv pe tema Octobre/Octombrie /October. Activitatea a avut loc în sala de festivităţi a şcolii, pe 28 septembrie 2015, sub îndrumarea profesorilor de limbi străine şi limba română : Roadideal Elena, David Cornelia, Grăniceru Mirela şi Mădan Florentina.

Ziua Limbilor Europene