EDUCAȚIA NU ESTE PREGĂTIREA PENTRU VIATA, EDUCAȚIA ESTE VIATA ÎNSĂȘI.

                                    (John Dewery) 

  În 1994,UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALA A EDUCATORILOR,pentru a comemora semnarea,în 1966,a recomandării făcute de UNESCO și ORGANIZAȚIA INTERNAȚIONALĂ A MUNCII privind condițiile de munca ale personalului didactic.Aceasta zi se sărbătorește în data de 5 octombrie în peste 200 de tari.

Ziua Mondiala a Educatorilor va pune accentul pe necesitatea de a planifica o mana de lucru eficace în domeniul învatamantului, avand în vedere deficitul de personal didactic calificat la nivel mondial. Asadar, în întreaga lume, aceasta zi, sarbatorita în peste 200 de tari, este consacrata personalului didactic, celor care fac educatia – educatori, învatatori, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceza.

În sens pedagogic, educația este fenomenul social complex privit în trei dimensiuni:
-activitate constienta a subiectului educatiei (educator) de stimulare, indrumare, formare a obiectului educatiei (educat);

-proces de formare a omului pentru integrarea activa in societate, proces de formare intelectuala, morala, profesionala, fizica, estetica;

-rezultat prin preluarea selectiva a actiunilor informationale si includerea in structuri comportamentele proprii de cunoastere si actiune.

De ce o zi consacrată cadrelor didactice – educatori, învăţători sau profesori?

Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

Învăţăm atât de multe de la un profesor bun: respectul, corectitudinea, simţul dreptăţii, hărnicia, disciplina, devotamentul, răbdarea, simţul umorului.

De multe ori, în viaţa unui copil, profesorul este singura prezenţă luminoasă şi zâmbitoare.

Un simplu zâmbet, o vorbă de încurajare spusă cu blândeţe vor rămâne în memoria copilului toată viaţa.

De aceea, vă urăm gânduri bune, senine și mulți ani liniștiți la catedră de Ziua Educației!

Director: prof. Mangri Ligia

Director adjunct: Ion Angelica  

 

 

Leave a Comment